Archiv aktualit

Vážení umělci,

protože chceme projekt dotáhnout do konce a protože spousta z Vás nám napsala, že by se projektu ráda zúčastnila, ale cituji: „Nejsem zrovna technickej typ“ – „To video mě odrazuje“ – „Do toho videa se mi nechce“.
Ano, chápeme, a protože projekt není určen ani tak pro nás, jako by měl pomáhat Vám, rozhodli jsme se ještě o měsíc protáhnout výzvu a změnit podmínky. Ulevujeme tedy z tohoto hrůzostrašnýho videa a poprosíme o foto – název – techniku obrazu, který jste během tohoto korona roku vytvořili, pár vět o sobě, odkaz na Váš web či alespoň fb fotoalbum Vašich prací. Co říkáte? Takhle by to šlo?

Deadline 30.4.2021
Zasílejte na: petr@linhartovanadace.cz

OPEN CALL

Projekt BILANCE navazuje na otevřenou výzvu k mobilní galerii ART_c-19 (facebookovou skupinu stránky Linhartovy nadace), která spontánně vznikla 22. března 2020 v reakci na nouzový stav. Galerie k dnešnímu dni čítá na 601 členů a přes 300 příspěvků, povětšinou obrazů, ale i jiného umění. Protože se podařilo shromáždit opravdu krásnou uměleckou práci, rozhodli jsme se posunout projekt ještě o kus dál a toto úsilí zBILANCOVAT

Tvůj “umělecký profil“ představíme veřejnosti prostřednictvím sociálních sítí, našeho webu, speciálního newsletteru a youtube kanálu. Linhartova nadace si přitom vyhrazuje právo výběru a to max. do 30 umělců. Newslettery s uměleckými prezentacemi budou odcházet průbežně (začneme již v průběhu měsíce února) ve čtrnáctidenních intervalech.

JAK SE ZÚČASTNIT?

A) Natoč (selfie) video (0,5 – 3 min.), zodpověz v něm tyto otázky:

1/ V jakém smyslu zasáhl/ovlivnil koronáč Tvou tvorbu?

2/ Proč potřebuje umělec tzv. tvořit pro někoho a ne jen pro sebe?

3/ Vyber si jedno ze svých děl vzniklých v covidovém období a udělej k němu komentovku.

POZNÁMKA K VIDEU: Pošli ho nejlépe přes úschovnu, nemusí být vidět Tvoje tvář (pokud nechceš), nemluv sprostě a politicky, ať se to dá použít …

B) Představ se (textově) max. v 10 větách.

C) Vykroj / vyřízni tu část obličeje, kterou nyní zakrýváš rouškou (nos a ústa – jako na tomhle ilustračním obrázku:

Materiály prosím zašli nejpozději do 25. března 2021 na E: petr@linhartovanadace.cz a do předmětu emailu uveď: BILANCE + PŘÍJMENÍ

KONTAKT: Lucie Pištěková, koordinátorka projektu, 773 483 722
Epetr@linhartovanadace.cz
ZDROJlinhartovanadace.cz
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1253949918334041
Průběh: 23.1.2021 – 25.3.2021
UZÁVĚRKA: 25.3.2021 00:00

The BILANCE project follows on from the open call for the ART_c-19 mobile gallery (the Facebook group of the Linhart Foundation page), which spontaneously was set up on March 22, 2020 in response to the state of emergency. To this date, the gallery has 601 membersand over 300 contributions, mostly paintings, but also other art. Because we managed to gather a really beautiful work of art, we decided to move the project a step further and to BALANCE this effort.

We will present your „um profile“ to the public via social networks, our website, a special newsletter and a youtube channel. The Linhart Foundation reserves the right to select up to 30 artists.

HOW TO PARTICIPATE?

A) Record a video (0,5 – 3 min.), send it best through the uschovna.cz, and answer the following questions:

1 / In what sense did the corona virus intervene / influence your work?

2 / Why does an artist need to create for others and not just for himself?

3 / Choose one of your works created in the time of Covid19 and make a comment on it.

B) Introduce yourself (in text) in a maximum of 10 sentences.

C) Cut out the part of your face that you are now covering with a mask (nose and mouth).

Send topetr@linhartovanadace.cz with the subject: BILANCE + SURNAME

FB EVENThttps://www.facebook.com/events/1253949918334041

linhartovanadace.cz

DEADLINE 25.3.2021

GENOCIDA – „Pokud se lidstvo nezmění, historie se bude stále opakovat.“

V Mezinárodní den lidských práv

10. prosince 2020 se

od 10:00 do 20:00

v pražském Tibet Open House uskuteční

vyjímečná výstava devíti mezinárodních umělců, fotografů, filmařů a zvukových umělců z Tibetu, Hongkongu, Číny, České republiky a Ekvádoru, v rámci které vyjádří své vážné znepokojení nad nikdy nekončící všeobecnou krizí lidstva.

Pro více informací navštivte odkazy níže:
www.genocida.artwww.facebook.com/events/1325969397744108

Tiskové dotazy: Wai Ting Loretta Lau
artist@waitinglorettalau.comwww.waitinglorettalau.com

——————-

„Pokud se lidstvo nezmění, historie se bude stále opakovat.“povzdechl si v jednom rozhovoru český umělecký veterán Jiří Sozanský. Jeho fotografická série Uprchlíci mapuje genocidu v Jugoslávii na základě jeho osobních zkušeností ve válečné zóně. Odmítá se prohlásit za politického umělce, pouze odhaluje temnou stránku lidstva skrze svou práci.

Jedním z pozoruhodných umělců výstavy je Badiucao, renomovaný umělec a disident z Číny. Toto je jeho první výstava v Praze, když nepočítáme plakát zesnulého Dr. Li Wenlianga pod mostem poblíž Vltavské. Badiucao odpověděl kurátorce Lorettu Launa prvním online setkání: „Je neuvěřitelné zmiňovat genocidu ještě v roce 2020.“ V galerii vystavuje scénář nakupování přes okna plakátem ilustrovaným ve svém typickém stylu, jež odsuzuje více než 80 světových značek, které využívají produkty od Ujgurů zavřených v koncentračních táborech.

Hongkongská umělkyně Ingrid

Wong trpí, že je v zámoří daleko od hongkongského hnutí. „Jsme jehňata, která budou obětována na oltáři a čekáme, až si prohlédnou naše vnitřnosti jako důkaz, za který nás budou stíhat,” řekla. Za oknem je obrovská politická nástěnná malba od jihoafrického umělce Petera Mammese, jehož veškerá díla se týkají komunismu nebo autorit. „Komunističtí propagandisté až příliš dlouho úspěšně využívají obrazy svých politických hrdinů bez účinné kontra-propagandy.“ Peter zamýšlí vytvářet obrazy, které tomu mají čelit a jsou vizuálně intenzivnější, než samotná propaganda.

V poslední místnosti galerie představí videozáznam s názvem Questions to Heaven hongkongská umělkyně Loretta Lau, zvukový umělec Barry Wan, fotograf Juan David Cevallos a filmař Jakub Zajíček, který byl natočen v koncentračním táboře v Terezíně. Prostřednictvím řady obskurních rituálů umělkyně gestikulací vlastního těla a svým hlasem připomíná lidi, kteří při genocidě utrpěli – „Genocida není historie, ale probíhající humanitární krize,“ uvádí Loretta.

Rezidentní umělec Tibet Open House tibeťan Chungpo Tsering má přátelskou tvář. „Od doby, kdy jsem ve věku 3 let opustil svou zemi,  neměl jsem šanci se do Tibetu vrátit zpět!“ Jeho práce vysvětlují vnitřní rozpor být tibeťanem a vyjádření nedostatečného mediálního zájmu o sebeupálení 156 tibeťanů. Všichni ti, co se upálili, se zřekli svých životů s jasným záměrem a logikou, že nepoškodí nikoho jiného, než sami sebe. Mnoho z nich však zůstává ignorováno, nevnímáno a nakonec i nepojmenováno.

Výstava se bude konat jak online (jako virtuální prohlídka a živé přenosy na stránkách www.genocida.art, tak i fyzicky Tibet Open House, který založila a spravuje Linhartova nadace a který od počátku v roce 2014 propaguje tibetskou kulturu. Jeden ze zakladatelů Linhartovy nadace Jan Mayer řekl: „Pandemie nám nezabrání mluvit o otázkách lidských práv, i proto jsme si vybrali pro zahájení výstavy právě 10. prosinec, Mezinárodní den lidských práv 2020.“ Uprostřed nejistoty mají umělci větší nutkání tvořit a být slyšeni.