Život a odkaz Jeho Svatosti dalajlamy XIV.


Život a odkaz Jeho Svatosti dalajlamy XIV.

Putovní výstava fotografií ze života Jeho Svatosti dalajlamy XIV.
2. ​​-​​ 12. 10​​ 2017
náměstí​​ Václava ​​Havla
Kurátor: Jiří Rotbauer

V duchu odkazu humanismu Václava Havla a na oslavu jeho přátelství s bývalým čelním představitelem Tibetu pokládá si nově vznikající multikulturní platforma “Tibet Open House“ v Praze za čest nabídnout široké veřejnosti výstavu připomínající život a přesvědčení Jeho Svatosti XIV. tibetského dalajlamy. Jedná se o soubor fotografií, které byly sestaveny pod přímým dohledem kanceláře Jeho svatosti dalajlamy (OHHDL) v Dharamshale a jež byly zapůjčeny Linhartově nadaci, která je tak poprvé představí v celé Evropě. Výstava obsahuje fotografie Jeho Svatosti dalajlamy XIV. ze začátků jeho cest a setkání s čelními státními a politickými představiteli. Výběr fotografií je součástí větší putovní výstavy Biografie Jeho Svatosti dalajlamy XIV., která bude postupně zveřejněna v plné šíři. Výstavní soubor je prezentován dvěma částmi: hlavní částí, která bude instalována na Náměstí Václava Havla, a druhou částí představenou v sídle Tibet Open House ve Školské 28.

​​Výstava​​​ probíhá jako ​​doprovodný ​​program Festivalu demokracie ​​Fora​​2000 ​​na​​ náměstí​​ Václava ​​Havla.

 

​​​Vernisáž​​​ výstavy​​​ v ​​Tibet Open House: 14. října 2017 v 18 hodin

K zahájení výstavy dojde za přítomnosti ředitele Tibetského muzea Tashi Phuntsoka. Doprovodný program bude zahrnovat projekce autorských dokumentů z dílny Viliama Poltikoviče, vzpomínkové čtení o Václavu Havlovi a tradiční tibetské a jiné občerstvení.
Na závěr proběhne otevřená diskuze na téma “Sekulární etika a lidské hodnoty v měnícím se světě”, kterou povede tibetský mnich Ješi Gawa.

 

Výstava je součástí dlouhodobého cíle Linhartovy nadace podporovat tibetskou kulturu jako jednu z unikátních a pomalu mizejících světových kultur vyznačujících se humanismem a solidaritou. V duchu této cesty byla v roce 2016 uspořádána první Aukce pro Tibet, na které se podařilo shromáždit bezmála 320 000,-. Výtěžek byl věnován na podporu tibetských dětí, vyrůstajících v obtížných podmínkách indického exilu. Svá díla do aukce věnovali účastníci přehlídky nezávislého umění Samorosti, dalšími výtvarnými díly přispěly samy tibetské děti z dětské vesničky „TCV“ v Gopalpuru v Indii. Na podzim 2017 je plánována druhá Aukce pro Tibet, do které budou svá díla mj. věnovat také výtvarníci z okruhu Linhartovy nadace.

Výtěžek z půjčovného výstavy doplní tyto aktivity a bude použit na podporu Tibetského muzea v indické Dharamsale, kde sídlí také Ústřední tibetská správa.

Více informací o Tibetském muzeu zde.
Více informací o Aukci pro Tibet zde.