Zóna demokracie


Zóna demokracie

6. – 7. října 2017

Zóna demokracie v Experimentálním prostoru NoD je úvodním projektem nového pravidelného cyklu debat na téma “umění a demokracie”. Svým názvem, ale také zaměřením, volně navazuje na legendární akci naší nadace Totalitní zóna, která se konala přesně před 27 lety “pod Stalinem” na Letné. Jednalo se o několikadenní  festival nezávislé kultury, jehož součástí bylo mj. i pirátské vysílání rádia Stalin, ze kterého se později zrodilo známé Rádio 1.

Na festivalu Zóna demokracie vystoupí v rámci přednášek a diskuzí zástupci z řad umělců, tvůrců, politiků a odborníků na umění v kontextu politického vývoje v České republice. Jednotlivé diskuzní bloky budou prokládány divadelními a hudebními vystoupeními, projekcemi, záznamy uměleckých performancí, které reflektují aktuální či historická politická témata na domácí scéně i v zahraničí. Festival představí tato témata z netradičního úhlu pohledu a umožní tak návštěvníkům rozšířit informace před nadcházejícími volbami.

Během následného celoročního cyklu pak divákům nabídneme možnost vidět projekty které, ať už na poli divadla nebo výtvarného umění, v posledních letech zarezonovaly ve společnosti a také možnost promluvit si o nich přímo s jejich tvůrci a také s odborníky na dané téma.

Zóna demokracie probíhá jako součást Festivalu demokracie v rámci Fóra 2000.

 

Program:

pátek 6. 10.

10:00 Proč chodit volit? Má to význam? (workshop s diskuzí)
Jaký mají na volby názor mladí lidé – prvovoliči? Co očekávají od politiků a společnosti před a po volbách? Jsou volby jediná možnost projevu aktivního občanství? Má dnes význam být aktivitní a mít zájem o veřejné dění?

15:00 Vzdělávání 2.0 – stezka k sociálním a občanským kompetencím (workshop)
Jak vypadá vzdělávání, které zvyšuje úroveň sociálních a občanských kompetencí? A je možné vůbec takové vzdělávací metody efektivně navrhnout? Tím se zabýval česko-polsko-litevský projekt, jehož zkušenosti Vám představíme. Naučíte se jednoduchý metodický rámec využitelný ve škole i mimo ni. Projekt byl realizován s podporou programu EU Erasmus+ a v ČR jej zaštiťovala Česká rada dětí a mládeže. Omezená kapacita, hlaste se na: jan.husak@crdm.cz

17:00 Mladí Češi – mladí demokraté? (prezentace s diskuzí)
Bude Česká republika lepší společností, až se veřejných postů ujmou mladí? Nebo léta transformace, svobody a blahobytu po česku ovlivnila mladou generaci jiným směrem? Poodhalit odpovědi pomůže Jan Husák z České rady dětí a mládeže při diskuzi nad výsledky ojedinělého výzkumu realizovaném v rámci projektu “Politická participace mládeže v zemích V4” podpořeným mezinárodním Visegrádským fondem.

20:00 Ovčáček čtveráček (filmový záznam)
Promítání záznamu autorské divadelní inscenace Městského divadla Zlín, která se setkala s velkým zájmem veřejnosti po celém území České republiky. “Je docela těžké vzít si na mušku někoho, kdo působí jako parodie sebe sama. Ale hradní mluvčí se nevědomky projevil jako geniální scénárista a byla by škoda toho potenciálu nevyužít.” (Marek Příkazký, herec)

21:30 UNKNXWN (DJ)
UNKNXWN založil loni crew Unizone v reakci na elitářství a sebezahleděnost lokální scény. Na Unizone mejdanech i ve svých setech hledá dialog mezi současnými podobami club music a svými tracky brouzdá mezi baile funkem, jersey clubem, reggaetonem, trance revivalem nebo rytmy inspirovanými africkou diasporou. Svůj zvuk ale UNKNXWN opírá i o všemožné mutace londýnské taneční scény a předělávky hitů z přelomu tisíciletí. Je mu svaté vše od Tatu až po experimentální elektroniku.

 

sobota 7. 10.

14:00 Viva Cuba Libre (Kuba, 2013, režie: Jesse Acevedo) (film)
Režisér Jesse Acevedo odhaluje divákům odvrácenou stránku života na „ostrově svobody“, kterou v katalozích cestovních kanceláří nenalezneme. S myšlenkou hrozby vězení sleduje raperskou partu Los Aldeanos, která propůjčuje svůj hlas všem státem šikanovaným, neprávem stíhaným a týraným Kubáncům. Jejich hudbu vláda zakazuje, jejich koncerty se konají tajně v odlehlých částech země, sami rapeři čas od času končí ve vězení.

14:00 Divadlo Dvě na třetí – Havlonáda (divadlo a workshop)
Klára se vrací po několikaměsíčním pobytu v zahraničí zpět do ČR. Jenže tady se toho mezitím hodně stalo: události v Žatci, návštěva Dalajlámy, oslavy nedožitých osmdesátin Václava Havla… Klára je plná energie a odhodlání něco udělat, s něčím pohnout, něco změnit. Přijde se skvělým nápadem, s jehož realizací jí ale začnou pomáhat kamarádky, které mají na věc úplně jiný pohled. Celý příběh tak najednou dostává nový směr…

15:15 Sonita (Írán, Německo, Švýcarsko, 2015, režie: Rokhsareh Ghaem Maghami) (film)
Sonita se chce stát slavnou raperkou. Zdá se však, že ji stejně jako asi 15 milionů dalších nezletilých dívek po celém světě čeká domluvená svatba. Rodiče láká 9000 dolarů, které by za dceru mohli dostat, a o rapování nechtějí ani slyšet; kromě toho je v Íránu sólový ženský zpěv zakázán.

17:00 Íránský rave (Švývarsko, 2016, režie: Susanne Regina Meures) (film)
V zemi panuje tvrdá kázeň, cenzura, ulice křižují hlídky mravnostní policie. Odpovědí mladých je ilegální hudba a undergroundové večírky, které mají setřást všudypřítomný tlak. Araš a Anúš dělají rave music v zemi, kde je to úředně považováno za dílo Satana. Párty se pořádají v bunkrech nebo na poušti, provází je strach z razií, bití a vězení…

18:30 Moje StB (film a panelová diskuze)
StB byla v období komunistického režimu obrovská byrokratická organizace, pro niž v letech 1948-1989 pracovaly na všemožných úkolech tisíce lidí – už proto nelze představit žádný „universální typ estébáka“. V rámci pásma proběhne promítání dokumentu Moje StB (ČR, 2014, režie: V. Portel) věnujícího se problematice důstojníků StB a panelová diskuze za přítomnosti autora dokumentu Viktora Portela, ředitele organizace Post Bellum Mikuláše Kroupy a umělce Josky Skalníka. Diskuzi moderuje Václav Sochor.

20:00 Slam Poetry Show
Slam Poetry Show na téma umění a demokracie – poezie okamžiku, poezie naživo. Nesoutěžní exhibiční set – Metoděj Constantine (mistr ČR 2013), Ellen Makumbirofa (vicemistryně ČR 2016), Tukan (vítěz řady exhibic).

21:00 Denny Krýgr (DJ)
Denny Krýgr je začínající dj, který se o klubovou scénu zajímá od 15 let, nejvíce je ovlivněn styly houseu, tech houseu, techna, jazzu, soulu a disca.
tags: dub I house I soul