Samorosti 2017


Samorosti 2017

Samorosti 2017
5. ročník přehlídky nezávislého umění

Vernisáž: 4. 9. 2017 v 18:00 h
Vyhlášení vítězů a dernisáž: 1. 10. 2017 v 19 h
Aukce pro Tibet: 10. 10. 2017 v 19 h

Vážení přátelé, rádi bychom Vás informovali o letošním, již pátém, ročníku výtvarné soutěže „Samorosti 2017“.

Soutěžní přehlídka nezávislého autorského umění SAMOROSTI, která v loňském a předloňském roce zahrnovala na 200 účastníků a oslovila na 2500 návštěvníků již pátým rokem oslovuje nekonvenční autory a vizuální tvůrce z řad profesionálů i amatérů, zkrátka všech těch, kteří mají neutuchající touhu tvořit.

I letos se do výtvarné soutěže mohl přihlásit kdokoli. Oproti prvním ročníkům soutěže ale nyní již druhým rokem doporučuje díla do výstavního souboru kurátorským výběrem z nabízených prací odborná komise, čímž podstatně vzrostla celková kvalitativní úroveň vystavovaných děl.

Díla v prvním přihlašovacím kole projdou kritickým předvýběrem odborné komise ve složení:
Jan Mayer (architekt,zakladatel Linhartovy nadace a Tibet Open House)
Jiří Machalický (kurátor a teoretik umění)
Miloš Marek (nezávislý profesionál)
Joska Skalník (český výtvarník a grafik)
Veronika Zajačiková (kurátorka)

Vernisáž výstavy vybraných prací účastníků soutěže a vítězných děl soutěže „Samorosti 2017“ se uskuteční 4. září v 18:00 v galerijním prostoru LETOHRADSKÁ 10 na pražské Letné.
Doprovodný program: cyklus veřejných prezentací Ke Kořenům (5.,12.,19.,26.9. v 19:00).
V rámci dernisáže výstavy budou uděleny tvůrcům 3 ceny : Cena Odborné poroty, Cena „Talent“ a nově i Cena „Tibet Open House“. Vítězové získají možnost společné výstavy v roce 2018 , dále semestrální umělecký kurz ve Výtvarném ateliéru kreslení a malování, cestu za uměním do Říma a večeři v tibetské restauraci AMA se spirituálním ředitelem Tibet Open House geše Ješe Gawou.

Celá akce pak vyvrcholí charitativní „Aukcí pro Tibet“, jejíž výtěžek je každoročně poskytován na zajištění potřeb tibetských dětí a sirotků z internátní školy „TCV Goplapur“ v Indii, do níž mnozí z účastníků soutěžní přehlídky, ale i celá řada dalších umělců, poskytují bezplatně svá díla. Dalšími výtvarnými díly do dražby tradičně přispívají samy tibetské děti.