Kinokabaret

Linhartova nadace podpořila vznik pravidelných večerů, při kterých ožívají dosud nerealizované filmové scénáře. Cyklus má název Kinokabaret a z Komunikačního prostoru Školská 28, které prvního půl roku probíhal, se přesunul do Divadla NoD.

Režisérka Natálie Císařovská a student Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU Vojtěch Bohuslav založili v roce 2016 cyklus pravidelných večerů Kinokabaret, který si klade za cíl vytvořit platformu pro spolupráci mezi scénáristy, režiséry a herci a představovat tvorbu mladých scénáristů. Dosud nerealizované filmy dostanou možnost alespoň na jeden večer ožít v podobě scénického čtení. Jejich nápad podpořil scénárista a dlouholetý pedagog Katedry scenáristiky a dramaturgie Petr Jarchovský.

Tento nápad se zrodil, když jsem pořádala sérii promítání filmů mladých tvůrců. Chtěla jsem publiku představit i tvorbu scénáristů – tedy filmy na papíře. Čtení textu autorem je možné u beletristických textů, ale nevhodné pro filmový scénář“, popisuje vznik Kinokabaretu organizátorka, režisérka Natálie Císařovská. Kinokabaret je tedy inscenovaným čtením filmových scénářů, které ještě nebyly realizovány ve filmové podobě.

Texty s pomocí herců, kteří ztvární jednotlivé postavy, ožijí na jevišti a divákům umožní představit si, jak by mohl daný film vypadat. Vždy se bude jednat o skicu, na níž je ale možné nastínit atmosféru scénáře, intenzitu jednotlivých scén a prověřit dialogy, zda v ústech herců neváznou a neskřípají. Dlouhodobým cílem projektu je tak vytvořit platformu pro spolupráci mezi scénáristy, režiséry a herci, která by mohla přerůst ve spolupráci na opravdovém filmu.

Koncept tvůrčího tandemu Natálie Císařovská a Vojtěch Bohuslav přináší nenásilné prolnutí dvou tvůrčích kateder FAMU, po kterém se stále a dlouhodobě marně volá. Forma, kterou autoři volí je zajímavá, inspirativní a vychází z potřeb obou pracovišť, jak katedry režie, tak scenáristiky a dramaturgie“, říká k nápadu inscenovaných filmových scénářů Petr Jarchovský.

Tisková zpráva zde.